Hirdetés

HTML

 

Hirdetés

Leleplező Blog

Szeretjük az igazságot megmondani a dolgokról, főleg, ha meglátjuk azt.

Friss topikok

stat

10 fő ok leszokni a dohányzásról

2024.02.16. 22:37 sanyiska

Köztudott, hogy a dohányzás káros az egészségedre. De az emberek gyakran figyelmen kívül hagyják a tényeket, mert rászoktak a dohányzásra.

Remélhetőleg, a dohányzás hatásairól tanultak arra sugalmaznak majd másokat, hogy letegyék a cigarettát, és, hogy egy élet-átalakító változtatásba kezdjenek.

1. Csökkentsd a rák veszélyét

Dohány használat, - mind a jelenlegi, mind múltbéli - számlájára írható, hogy hozzávetőleg a férfiak 90, a nők 80 százaléka hal meg tüdőrákban. Továbbá, a cancer.gov szerint, a dohányzásnak a következő hatásai vannak: " a dohányzás, egyéb, számos fajta rák előidézői; beleértve a torok-, száj-, orrüreg-, nyelőcső-, gyomor-, hasnyálmirigy-, vese-, hólyag-, méhnyak- rákot. És ide tartozik az akut myeloid leukémia is."

2. Csökkentsd a szívroham és az agyvérzés esélyét

Több mint 30%-a az összes szívkoszorúér megbetegedés a dohányzásnak tudható be. A dohányzás abbahagyása csökkentheti annak az esélyét, hogy ilyen betegséged legyen ill.,  hogy ilyen betegségtől meghalj.

3. Spórolj a pénzen

A számításainkat alapul véve, másfél csomag cigaretta  53 380 forintba kerül havonta, amely eléri a 649 457 forintot évente. Továbbá, ezt a mennyiséget elszívni 730 órát (vagy 30 teljes napot) emészt fel évente! Csak gondolj belé mi mindent tudnál csinálni ezzel az elveszett idővel és pénzzel!

4. Szabadulj meg a dohány okozta szagtól

Van egy oka annak, hogy a létesítmények a főbb városokban miért válnak
dohányzás-mentessé, és egy főbb oka ennek a dohány okozta bűz miatt van.
Bekerül a ruhákba, hajba, és közel lehetetlen kiszedni. Amint abbahagyod a dohányzást, az a szag csökkenni fog. Emellett az új tanulmány kimutatta, hogy a harmadik dohányfüst (maradék passzív dohányzás) is káros lehet, különösen a csecsemők és a kisgyermekek számára.

5. Aludj többet és jobban


Johns Hopkins tanulmánya szerint, egy másik hatása a dohányzásnak az, hogy a dohányosok körében négyszer többen jelentik, hogy az éjszakai alvás után nem érzik magukat kipihentnek. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a nikotinmegvonás alvászavart idézhet elő minden éjszakában.

6. Szabadulj meg a reggeli köhögéstől

A jól ismert kora-reggeli köhögés egy más okból kifolyólag történik. Normál esetben a csillók (apró hajszerű képződmények a légutakban) kifele ütik és seprik az ártalmas anyagokat a tüdőből. A cigaretta füst, viszont, csökkenti a seprő mozdulatot; így egy része a füstben lévő mérgeknek a tüdőben maradnak. Mikor a dohányos alszik, néhány csilló helyreáll, és elkezdi működését. Felébredés után, a dohányos köhög, mert a tüdeje megpróbálja kitisztítani azt a mérget ami felgyülemlett az előző nap. Sajnos a hosszan tartó dohányzásnak való kitettség teljesen tönkreteszi a csillók működési képességét. Ezután a dohányos tüdeje még jobban ki van téve - és fogékonyabb, mint korábban - különösen a baktériumokra és vírusokra a levegőben.

7. Csökkentsd a ráncokat

A Mayo Klinika szerint, a dohányzás egy másik hatása, hogy a bőr elöregedik idő előtt, vagyis ráncosodik. "Minél többet és minél régebb óta dohányzol, annál nagyobb a bőr ráncosodásának a valószínűsége."

8. Állj meg másokat kitenni a passzív dohányzásnak


A cancer.gov szerint, több mint 7000 vegyi anyagot mutattak ki a "passzív" dohányfüstben, amiből 250 veszélyesként ismeretes; például a hidrogén-cianid, a szén-monoxid és az ammónia. Továbbá, ezek növelik a tüdőrák kockázatát a nem-dohányzó felnőttek körében.

9. Legyen jobb alakod

A dohányzás negatív hatással van a szív bizonyos tevékenységére, mivel a dohányzás csökkentheti a maximális oxigénfelvételt 10%-kal.

10. Vedd át az életed irányítását


Az élet megjósolhatatlan, viszont az élet néhány dolgát irányíthatod; a dohányzás egyike ezek közül. Nem könnyű leszokni, de meg tudod tenni.

Forrás: http://www.hellohaveyouheard.com/blog/bid/51384/Top-10-Reasons-to-Quit-Smoking-Your-Health-in-2012

Szólj hozzá!

Címkék: fordítás egészség

A bejegyzés trackback címe:

https://your.blog.hu/api/trackback/id/tr9518327369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása